preskoči na sadržaj
Vijesti

Eko grupa na kamenjaku

U ponedjeljak, 28. listopada 2013. poslije četvrtog sata, dakle oko 11.40 h krenuli smo u Premanturu, na planiranu radionicu «Samoniklo jestivo bilje Kamenjaka». Nakon toliko vlažnih dana, bio je ugodan i lijep sunčan dan. Ispred Javne ustanove Kamenjak u Premanturi dočekala nas je njihova edukatorica, gospođa Nina Skoko, dipl.ing.agr. i krenuli smo u edukativnu šetnju Kamenjakom. Vidjeli smo mnoštvo jestivog i ljekovitog samoniklog bilja, koja su naši davni pretci koristili za prehranu, a neke se i danas koriste: tratinčice, maslačak, trputac, rukola, sljez, smrča, ružmarin, lovor, livadna kadulja, šparoga, koromač, veprinac, mirta, divlja ruža, kupina, drača...

 Izvijestila:Dubravka Štemberger,prof. 

 


Vidjeli smo i stabla primorskih hrastova – crnike i oštrikara, te pinije, alepskih i crnih borova. Saznali smo da su se i plodovi hrasta, žirovi nekada u vrijeme ratova i gladi koristili za prehranu ljudi. Sjemenke pinija, smještene u krupnim češerima, vrlo su korisne i danas cijenjene u mediteranskoj prehrani. Grmlja divljih ruža su bila puna plodova, šipka, od kojih se kuha marmelada. Grmlje mirte je također bilo puno jestivih plodova. A tek što je bilo mnoštvo različitih vrsta gljiva!  Bilo je i jestivih vrsta, kao što su borov vrganj i žuta trubača. Gospođa Nina Skoko nam je o svakoj biljci rekla koji se dijelovi biljke i kako koriste. Neke se koriste sirove za miješanu salatu, neke kuhane, začinske biljke ili za čajeve.

Oko 15 sati smo završili šetnju Kamenjakom i vratili se  u Premanturu. Ponijeli smo uzorke biljaka za herbar, koji ćemo u školi napraviti i o svakoj biljci još ponešto naučiti.



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Stella Močenić   datum: 10. 11. 2013.

Kalendar
« Travanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Pametni linkovi

Korisni linkovi
Portali
 • skole.hr

Službene stranice

Arhiva vijesti
 • Arhiva





preskoči na navigaciju