preskoči na sadržaj
Vijesti

ZAVRŠNICA 26. EME – Edukativne muzejske akcije na temu: Iz / Van / Red / No!

Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria i ove se godine uključio u 26. Edukativnu muzejsku akciju (30. 04. - 30. 06. 2021.) u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva na temu – Izvanredno, oblikovanu kao raščlanjenu riječ Iz / Van / Red / No!, te je pedagoški odjel MSUI/MACI, koristeći različite aspekte i verzije pojma i stanja izvanredno, osmislio dvije teme:

TEMA 1 - NO! Plakat
TEMA 2 - IZVANREDNE VIJESTI

Prvu temu NO! Plakat predstavili su na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2021., a 30.06. u znaku završnice manifestacije predstavljali rezultate teme pod nazivom IZVANREDNE VIJESTI na Facebook i Instagram kanalima MSU/MACI.

Izvanredne su vijesti u pravilu televizijske vijesti koje zvukom, slikom i porukom prenose gledateljima neki novi, prijelomni trenutak koji se dogodio neočekivano (ili očekivano), u smislu nečije smrti, elementarne nepogode, terorističkog napada ili neke slične dramatične situacije. U pravilu su to negativne vijesti koje se pripreme i pojave u neuobičajenom terminu, a često prekinu i drugu emisiju ili program u emitiranju. Sa sobom nose dramatičnost, već samim prekidom uobičajena programa, a potom i svojom najavnom špicom, dramatičnim zvukom, ozbiljnošću spikera / voditelja koji se potom pojavljuje itd. Mediji već neko vrijeme, radi gledanosti ili mode suvremenog izvještavanja plasiraju puno takvih ili sličnih vijesti. I zapravo su televizija, ali i Internet i u manjoj mjeri radio, postali "vjesnici loših vijesti". Ono što ne ide pod nazivom "izvanredne" vijesti, ide u poruke regularnih vijesti, sa naglaskom na loše događaje… ekonomske, epidemijske, političke, socijalne, vremenske… Čak i prognoze vremena, koje su nekad bile informativne, sada zazivaju "dolazeću katastrofu na horizontu".
Pitanje je, jesu li zaista okolnosti postale takve da se događaju samo loše stvari, a samim time i o njima izvještava, ili je medijski prostor sustavno "zagađen"? Takve vijesti neminovno utječu na sve nas, psihološki, sustavno i ciljano. A što ako bi situacija bila drugačija?

U prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre/ Museo d'arte contemporanea dell'Istria, krajem svibnja, u suradnji sa Markom Račanom (Artimi, Pula) snimljeno je jedanaest  video uradaka u trajanju od jedne minute. Sudjelovalo je trinaest učenika/ca Osnovne škole Veli Vrh iz Pule (od 5. do 8. razreda) pod mentorstvom profesorice likovne kulture Roberta Weissman Nagy. Učenici su sami osmislili tekst i sadržaj izmišljenih, a njima pozitivnih vijesti, pa Vam ih ovom prilikom, na samom kraju održavanja Edukativne muzejske akcije predstavljamo na Facebook stranici i Instagram profilu Muzeja.

Sudjelovali su: Marta Assad De Marco, Marina Bašić, Korina Benčić, Anja Grnović, Nicole Jugovac, Ema Korotaj, Mia Makovac, Doria Matošević, Aurora Nađ, Dora Pongrac, Anđela Rajković, Rina Reiner i Matteo Travalja.

SADRŽAJ MOŽETE POGLEDATI KLIKOM NA SLJEDEĆE LINKOVE:

https://www.instagram.com/msuistre/

https://www.facebook.com/MSUIMACI

Projekt je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Melita Poropat   datum: 1. 7. 2021.

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Pametni linkovi

Korisni linkovi
Portali
 • skole.hr

Službene stranice

Arhiva vijesti
 • Arhiva

preskoči na navigaciju